Truskawkowe pyszności

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Dzisiaj pokaże Wam dwa przepisy na pyszne ciasta, będzie słodko i kalorycznie a po zjedzeniu obowiązkow...

Sezon na truskawki trwa w najlepsze. Dzisiaj pokaże Wam dwa przepisy na pyszne ciasta, będzie słodko i kalorycznie a po zjedzeniu obowiązkowy trening na spalenie :)

Sernik na zimno z truskawkami 
Wersja można powiedzieć dla leniwych, bo nie wymaga pieczenia :)

Składniki dla tortownicy o średnicy 26 cm:

  • 200 g ciastek zbożowych
  • 70 g masła
  • 1 łyżka kakao 
  • 1 kg serka naturalnego
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 20 g żelatyny
  • 500 g truskawek
Ciastka, kakao, roztopione masło (najlepiej roztopić w mikrofali lub poprzez wodną kąpiel) wrzucamy do malaksera lub kielicha do blendera. Rozdrabniamy i wykładamy na dno tortownicy wcześniej wyłożone papierem do pieczenia. Wyrównujemy łyżką i wstawiamy na czas przygotowania masy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Ser ucieramy razem z cukrem pudrem, dodajemy wystudzoną żelatynę i umyte, pokrojone truskawki. Mieszamy i wykładamy na ciasteczkowy spód. Do lodówki i za ok. 3 godziny można wcinać :)



Beza z kremem cytrynowym i truskawkami 
Kto lubi słodkie?! Pfff, bardzo słodkie??? Dużo cukru oraz dużo cierpliwości, bo żeby beza nabrała tej charakterystycznej chrupkości a w środku wilgotności trzeba ją długo studzić. Do bezy podamy krem cytrynowy, który już nie będzie tak słodki a raczej lekko orzeźwiający. 

Składniki: 
  • 6 białek
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 200 g cukru
  • 300 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 %
  • 1,5 łyżki cukry pudru
  • 150 g serka mascarpone
  • 2 łyżki soku z cytryny 
Białka ubić na sztywną piane i stopniowo dodając cukier, cały czas miksując. Gęstą i lśniące masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, po włożeniu bezy od razu zmniejszamy na 120 stopni i pieczemy przez 2 godziny. Po upieczeniu piekarnik wyłączamy i uchylamy delikatnie drzwiczki. Bezę suszymy aż do całkowitego wystudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy 1-1,5 łyżki cukru pudru, mascarpone i 2 łyżki soku z cytryny. Wszystko mieszamy do połączenia się składników. Krem delikatnie wykładamy na wystudzoną bezę, uważamy, żeby beza nam nie pękła. Na koniec układamy truskawki. Smacznego!!



You Might Also Like

7 komentarze

  1. ale mi zrobiłaś smaka teraz, musze go spróbować zrobic, bo uwielbiam truskawki :D
    frydrychm.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. aż się zaśliniłam widząc tą bezę :D
    wygląda wspaniale
    a sernik na zimno robię zawsze z galaretką ale twoja wersja wygląda równie kusząco

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie :) Kocham truskawki, więc na pewno wypróbuje przepis :)
    Pozdrawiam serdecznie, Juliet Monroe KLIK :))

    OdpowiedzUsuń
  4. Te zdjęcia są mega apetyczne. :) Mam ochotę na ten deserek.

    lady-aria.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Mmm wygląda przepysznie :)
    http://malwinabeczek.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Flickr Images